Elementy ozdobne pieca – drzwiczki

23 stycznia 2022 by Brak komentarzy

Od jakiegoś czasu sporo osób stawia na kaflowe piece jako piękny detal wykończenia pomieszczeń, ale także dodatkowe ogrzewanie zimą. Jest to zasługa wracającej mody na styl vintage. Tego typu piece najczęściej kojarzą nam się z dawnymi czasami, najczęściej z pomieszczeniami starych kamienic. Ostatnimi czasy coraz częściej wracają one do łask. Takie konstrukcje stawiane są ze specjalnie stworzonych kafli i z pewnością część z nich można nazwać dziełami sztuki.

Oprócz pieców wykorzystywanych w pomieszczeniach, wiele osób w ogrodach buduje także wędzarnie, grille, oraz piece do wypiekania pizzy i chleba. Tego typu zabudowa również może okazać się nietypowym dopełnieniem ogrodu, kiedy zadbamy o staranne szczegóły jak np. żeliwne ozdobne drzwiczki do grilla. Zbudowanie czy to pieca do wypiekania pizzy czy wędzarni warto zlecić zdunowi. Jest to względnie łatwa konstrukcja, mimo to trzeba zdawać sobie sprawę jak powinny przebiegać kominy. 

Osobista wędzarnia w ogródku – świeże wędliny

Wiele osób tęskni za wyjątkowym smakiem domowych szynek. Niestety te oferowane przez sklepy mięsne mają niewiele wspólnego z wyrobami naszych babć. Dlatego właśnie bardzo popularne stały się piece wędzarniane na prywatnych działkach, które oprócz swojej funkcjonalności mogą również ładnie się prezentować. Taka zabudowa na szczęście nie wymaga zbyt wiele miejsca, dlatego może się na nią zdecydować prawie każdy posiadający choć trochę wolnego miejsca w ogródku. Zanim zlecimy profesjonaliście budowę warto przede wszystkim przemyśleć do czego dokładnie będziemy wykorzystywać piec? Inaczej buduje się wędzarnię do wędzenia dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze inna do mięs zwierząt domowych jak np. świnie czy ptaki. Z tego powodu postawienie wędzarni warto zlecić zdunowi, który będzie potrafił służyć radą w najistotniejszych sprawach. Oczywiście niezwykłym uzupełnieniem tego typu zabudowy będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest niezwykle szeroki. Mogą być one z kratką, szybką albo całkowicie zabudowane. Także decyzja w kwestii zdobień zależy jedynie od tego, jaką kwotą dysponujemy.

Czy warto posiadać własny piec chlebowy?

Mało co smakuje tak wyjątkowo jak osobiście upieczony chleb. A już na pewno wykonany własnoręcznie i wypieczony w ogródkowym piecu do chleba. Posiadając trochę miejsca na działce warto zdecydować się na taką inwestycję. W piecu chlebowym poza standardowym pieczywem warto piec też placki, a także pizzę. Tak jak w sytuacji wędzarni, również postawienie pieca chlebowego warto zlecić profesjonaliście, który posiada lata doświadczenia i orientuje się jak powinny być poprowadzone komory. Na pewno tego typu konstrukcja może zostać zbudowana w wersji prostej, a także rozbudowanej. Zależne jest to od zasobności naszego portfela i przestrzeni jaką dysponujemy. Taki piec może posiadać dwie osobne komory. W takiej sytuacji można dopasować osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku wszystko zależy od naszej fantazji i gotówki jaką posiadamy. Na rynku można dostać drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, skromne.

Jak wygląda budowa różnego typu pieców na własnej działce? 

Wędzarnia, piec do pieczenia, chleba czy grill – są to zabudowania, które można zrobić samodzielnie wykorzystując projekty dostępne w internecie. Jednakże warto zastanowić się – czy warto? Konstrukcja pieca nie jest zbytnio skomplikowana. Ale żeby był sprawny długie lata,  nie pękał, a materiały były odporne na spore wahania temperatur, należy go zlecić specjaliście. Będzie potrafił on dopasować nam stosowną konstrukcję do naszych wymagań, ale również dopasuje surowce z których taki piec powinien być wybudowany. Zazwyczaj takie piece wykonywane są na specjalne zamówienie, dostarczane na miejsce w częściach i kolejno składane. Oczywiście koszt zależny jest od projektu, i użytych materiałów. Następnym kosztem jest również transport, którego koszt zależny jest dystansu.